Baby græder meget - hvad kan det skyldes?
Det er normalt, at nyfødte babyer græder meget og til tider kan være generet eller irritable. De første 6 uger af en babys liv græder en baby normalt mellem 2-3 timer om dagen, og de første 3 måneder af en babys liv er den periode, hvor en baby græder aller mest.
Nybagte forældre får ofte ikke særlig meget søvn og er samtidig ved at vænne sig til det nye liv som forælder. Der kan være flere grunde til at en baby græder, og de fleste forældre lærer hurtigt at tyde deres babys gråd.
Hvorfor græder baby?
Der kan som sagt være flere forskellige årsager til, at en baby eller nyfødt græder. Nogle af de mest almindelige grunde til babygråd kan være:
- babyen er sulten
- babyen er træt
- babyen skal bøvse
- babyen er overstimuleret
- babyen har en våd eller beskidt ble
- babyen har det for varmt eller for koldt
Når du har fundet ud af, hvorfor din baby græder og behandlet årsagen, er dette ofte nok til at trøste din baby eller at stoppe gråden. Men i nogle tilfælde stopper gråden ikke så nemt, og nogle forældre har en utrøstelig baby.
Kolik - spædbarn græder utrøsteligt
Nogle babyer græder mere end andre og er utrøstelige, hvor gråden ikke virker til at have nogen åbenlys årsag. En baby som græder mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mindst 3 uger kan have babykolik. Koliken starter normalt, når baby er omkring 2-5 uger gammel og går over af sig selv, når baby er omkring 4-5 måneder gammel.
Kolik hos spædbørn eller babyer har ikke nogen dokumenteret årsag og er en velkendt gene blandt babyer og nyfødte. At din baby får kolik skyldes ikke noget du som forælder har gjort eller ikke gjort, og det kan være hårdt og frustrerende at have en baby som græder så meget og er utrøstelig.
Specielt som ny forælder kan man føle sig utilstrækkelig og blive desperat efter at lindre og at stoppe sin babys gråd. Hvis din baby græder meget om natten eller hvis din baby græder hver aften, vil søvnmangel forværre situationen som i forvejen er frustrerende. Det er vigtigt at huske på, at hvis din baby har kolik, er det noget som går over af sig selv efterhånden som babyen vokser, og der er flere ting, man i mellem tiden kan undersøge nærmere for at finde en løsning på den ustoppelige gråd.
Hvad kan trøste en baby der græder meget?
Det er ikke muligt at forkæle sin baby ved at give for meget opmærksomhed – dette er en gammel skrøne. En baby er fuldt afhængig af sine forældre for overlevelse og vil have brug for dig for at få den nødvendige mad, varme og tryghed. Når en baby græder, er det altså en måde at kommunikere på og at give udtryk for et behov på.
Det kan sommetider være svært at finde ud af, hvad din baby helt præcist forsøger at kommunikere med sin gråd. Efterhånden som din baby vokser og udvikler sig, vil det blive nemmere, og din baby lærer andre måder at kommunikere på. I mellem tiden er der dog forskellige ting, du kan prøve dig frem med for at trøste din grædende baby:
- Sikr dig først og fremmest at din baby ikke har feber. Ring til lægen hvis din baby har en temperatur på mere end 38°C.
- Sikr dig at din baby ikke er sulten og har en ren ble.
- Vug eller gå rundt med din baby.
- Syng eller snak til din baby.
- Tilbyd babyen en sut.
- Gå en tur med baby i barnevognen.
- Hold din baby tæt ind til kroppen og tag dybe og rolige vejrtrækninger.
- Giv babyen et varmt bad.
- Klap eller ae babyens ryg.
- Læg din baby på maven over dit skød og ae din baby på ryggen.
- Sæt eller læg din baby i en gynge eller slyngevugge, da bevægelse kan være beroligende.
- Sæt din baby i en autostol til nyfødte eller babyer og kør en tur i bilen – vibrationerne og lyden fra motoren kan virke beroligende.
- Spil musik, da nogle babyer reagerer godt på lyd fremfor bevægelse.
Dette var blot nogle forslag, og lidt efter lidt finder du måske ud af, hvad der virker godt til din baby. Det er altid en god idé at forsøge at finde årsagen til, at din baby græder meget. Men hvis der ikke er nogen åbenlys årsag, er det værd at forsøge forskellige ting som kan berolige din grædende baby.
Nogle babyer har brug for mindre stimulering end andre og bliver derfor hurtigere overstimuleret, hvilket kan føre til et grædende barn. For babyer som er 2 måneder gamle eller yngre, kan det virke godt at svøbe dem i et tæppe eller en vikle og lægge dem på ryggen i sengen med lav eller mørk belysning. Det er dog vigtigt at sikre sig, at man ikke svøber sin baby for stramt. Så snart din baby er gammel nok til selv at vende sig om eller rulle, skal man stoppe med at svøbe dem.
Når en baby er utrøstelig
Hvis du synes, at du har prøvet alt, og din baby stadig virker utrøstelig, er det vigtigt også at passe på dig selv. Hvis din baby græder meget, kan det være udmattende og trættende og for fortsat at være der for din baby, kan du være nødt til at tage pauser. Hvis din baby græder meget og er utrøstelig, er det godt at række ud efter hjælp. Du kan f.eks.:
- Ringe til en ven eller et familiemedlem for at få støtte, eller så de evt. kan passe din baby, mens du tager en pause – det er helt normalt at have brug for, når man har en utrøstelig baby.
- Hvis du ikke har andre muligheder, kan du lægge din baby på ryggen i en tom krybbe eller babyseng (uden løse tæpper eller bamser), lukke døren og tjekke din baby igen efter 10 minutter. I løbet af de 10 minutter er det vigtigt, at du forsøger at slappe af og berolige dig selv. Vask dit ansigt, træk vejret dybt, læg dig ned eller lyt til musik.
Hvis din baby kan mærke, at du er frustreret og stresset, kan dette smitte af på babyen og yderligere forstærke gråden. Hvis du er rolig og afslappet, kan det også hjælpe til at berolige din baby. Det er også vigtigt at udelukke sygdomme eller andre medicinske årsager, så det kan være en god idé at ringe til lægen, hvis din baby græder meget og ikke kan trøstes.
Baby græder efter måltid
Hvis din baby græder eller har ondt i maven efter måltid, kan det være der, du skal finde løsningen til dit grædende barn. Uanset om du ammer eller om dit barn får sutteflaske, kan der være forskellige faktorer som kan føre til, at baby får for meget luft i maven eller mavekneb efter måltid. Nogle babyer reagerer f.eks. på bestemte fødevarer i morens kost som baby indtager gennem modermælken under amning, mens andre babyer simpelthen sluger luft under måltidet. Her er nogle forskellige ting, du kan se nærmere på, alt efter om du ammer eller giver sutteflaske:
- Bestemte fødevarer i morens kost: De mest ubredte triggere er komælk og andre mejeriprodukter. Det kan være en god idé at udelukke dette fra kosten, for at finde ud af om det er dem, der forårsager kolik symptomerne eller maveproblemer.
- Skift til ny type af modermælkerstatning: Dette er værd at prøve, hvis din baby får flaske, for at finde ud af om det er bestemte ingredienser i mælken, som babyen reagerer på.
- Overproduktion af modermælk: Overproduktion af brystmælk gør at mælken flyder for hurtigt, når babyen ammes. Din baby er derfor nødt til at sluge mælken hurtigt for at følge med og ender med også at sluge en masse luft. Løs dette ved at pumpe overskydende mælk ud inden amning.
- Sluger luft fra sutteflaske: Sørg for at flaskesutten hele tiden er fyldt med mælk, når babyen sutter, for at undgå at der sluges luft. Prøv evt. med en anti kolik sutteflaske som hjælper til med at reducere mængden af luft.
- Bøvs altid baby af efter måltider: Hjælp din baby med at slippe af med luft efter måltider ved at altid at bøvse din baby af.
Der er flere forskellige faktorer, du kan se på, hvis din baby græder efter måltid – dette var blot nogle af dem, men hovedsageligt er det ofte fordi babyen sluger for meget luft under måltidet, reagerer på bestemte fødevarer eller ingredienser i mælken eller har ekstra brug for hjælp til at komme af med luft efter spisning.