Baby prutter meget – udspilet mave

/Baby prutter meget – udspilet mave

Hvad er årsagen til at baby har udspilet mave og prutter meget?

Der er mange ting at vænne sig til i rollen som ny forælder – hvad er normalt, og hvad skal man være ekstra opmærksom på?

Måske du allerede har lagt mærke til det: Babyer prutter meget. Babyer har et umodent tarmsystem og prutter derfor generelt meget. Udover at have et umodent tarmsystem har babyer en tendens til at sluge luft under f.eks. amning eller ved sutteflaske, som kan gøre at baby prutter meget. 

Men hvornår skal du reagere på din babys prutter? Hvornår er meget for meget? Og hvad hvis din baby har ondt i maven, når han eller hun prutter?

Hvorfor prutter din baby meget?

Alle prutter – både voksne, børn og babyer. Det er nødvendigt for kroppen at slippe af med luft hver eneste dag, og man prutter normalt flere gange om dagen. At baby prutter er helt normalt og sundt for kroppen. Der kan dog være flere grunde til at babyer til tider prutter mere end børn eller voksne.

Hvis din baby prutter meget, er der højest sandsynligt mere luft i deres baby mave end normalt. Det kan være, at din baby tilmed har en udspilet mave. For meget luft kan være ubehageligt for din baby og resultere i at baby prutter og græder.

Hvis din baby har ondt i maven og prutter, kan det vise sig som gråd og irritation. At prutte lindrer din babys udspilede mave og oppustethed.

Der er flere grunde til, at din baby kan have for meget luft i maven og prutter meget:

  • Udvikling af fordøjelsessystemet:

En babys mave og fordøjelsessystem udvikler sig stadig og har endnu ikke nok af de gode bakterier til at bidrage til fordøjelsen. Nogle babyer har almindelige mængder luft men kan være mere følsomme og have brug for hjælp til at komme af med luften. Måske din baby knirker, vrider sig eller skærer ansigter og forsøger at presse ind til de slipper af med prutten. Et umodent fordøjelsessystem kan altså være en af grundene til, at din baby prutter meget.

  • Måltider:

Den udspilede baby mave og de mange prutter kan have noget med måltiderne at gøre. Måden du giver maden på kan gøre en forskel for, hvor meget luft og efterfølgende hvor mange prutter baby skal af med.

Hvis du ikke bøvser din baby af efter hvert måltid, ender den ekstra luft i babys mave og kommer i sidste ende ud som prutter. Du kan både bøvse din baby af under måltidet og efter for at afhjælpe for meget luft i babys mave.

Du kan også være opmærksom på luftbobler, og hvilken position du giver maden i. Efter at have rystet sutteflasken kan du lade mælken falde til ro før det gives for først at reducere mængden af luftbobler i flasken.

Mens din baby spiser, kan du sikre dig at sutteflasken er i en position hvor tippen er fyldt med mælk. Hvis du i modsætning til dette holder flasken, så der er luft i tippen, kan det forårsage, at din baby sluger ekstra luft ned i maven.

Hvis du ammer din baby, er det muligt at han eller hun sluger luft under amningen. Nogle babyer sutter for løst og sluger derfor også luft under amningn i forsøget på at suge mælk. Derfor kan det være en fordel at se på, hvordan du lægger din baby til ved amning for at undgå at din baby prutter meget.

  • Mad allergier eller intolerance:

Hvad du giver din baby under måltidet kan også have en betydning, når det kommer til en baby der prutter og har ondt i maven. Nogle babyer er følsomme eller intolerante overfor bestemte typer af modermælkserstatning eller bestemte madvarer som går i modermælken gennem morens kost. Dette kan forværre et i forvejen umodent fordøjelsesssystem, og resultere i at baby prutter meget og får udspilet mave.

Brystmælken ændrer sig, alt efter hvad man spiser. Ændringer i morens kost fører derfor også til ændringer i babyens fordøjelse og mængden af luft og prutter. Hvis din baby prutter ekstra meget eller får udspilet mave i forbindelse med noget du spiser, kan du forsøge at udelukke de specifikke fødevarer fra din kost for at se, om dette gør en forskel.

  • Forstoppelse:

Selvom babyer som ammes ofte har blød eller flydende afføring og derfor undgår forstoppelse, kan det ske at en baby får forstoppelse. Det er dog mere udbredt blandt babyer som får modermælkserstatning eller babyer som lige er begyndt på mere fast føde. Hvis din baby prutter meget, har ondt i maven og græder, er det en god idé at holde øje med hvor længe siden det er, at din baby har haft afføring.

Det er normalt at babyer som ammes kan klare sig i flere dage uden at have afføring, hvor babyer som får modermælkserstatning bør have afføring dagligt. Hvis din babys afføring stadig er blød og nem at komme af med, er der ingen grund til bekymring, hvorimod tør og hård afføring er tegn på forstoppelse.

  • Gråd:

En baby som græder meget kan også sluge ekstra luft, hvilket resulterer i at babyen prutter meget og får luft i maven.

  • Medicin og kosttilskud:

Hvis din baby får nogen former for medicin eller kosttilskud, kan dette påvirke fordøjelsen. Selv en lille forandring i kosten kan føre til mere luft i maven og dermed en baby som prutter meget.

Hvis moren som ammer tager nogen former for medicin, kan dette også påvirke babyens fordøjelse og luft i maven.

Det er altså normalt at en baby prutter meget – også mere end de fleste voksne. Men hvis det generer din baby som virker til at have ondt i maven, og hvis din baby prutter og græder samtidigt samt har en udspilet baby mave, vil man som forælder gøre, hvad man kan for at lindre problemet.

Ovenover er altså forskellige faktorer man kan se på for at lindre babys mav gener, hvortil man også kan forsøge sig frem med at cykle med babys ben som en øvelse der sætter gang i fordøjelsen og hjælper baby til nemmere at komme af med prutter og ekstra luft.