Får din baby ondt i maven ved amning?

/Får din baby ondt i maven ved amning?

Hvorfor får min baby ondt i maven ved amning?

Mange babyer lider af ondt i maven eller kolik, og selvom der ikke er nogen åbenlyse eller kendte årsager til babykolik eller for meget luft i maven, er der nogle ting ift. amning som man kan se nærmere på for at lindre babyens ubehag.

Hvis din baby får ondt i maven eller mavekneb efter amning, hvis din baby græder under amning eller får luft i maven relateret til amning, er der flere faktorer som muligvis kan løse problemet.

Morens kost og amning

En af tingene som du kan se nærmere på for at mindske din babys kolik eller maveproblemer i forbindelse med amning er morens kost eller de madvarer som den ammende indtager.

Alle de fødevarer som den ammende spiser når til bayen gennem modermælken. Nogle babyer reagerer måske på bestemte madvarer eller er allergiske over for bestemte ingredienser som gør at baby får ondt i maven ved amning. 

De mest ubredte triggere er komælk og andre mejeriprodukter. Det kan være en god idé først at forsøge sig med at udelukke dette fra kosten, for at finde ud af om det er dem der forårsager kolik symptomerne eller maveproblemer.

Udeluk mejeriprodukter fra morens kost over en længere periode for at se om koliken forbedres eller om baby får mindre luft i maven. Andre fødevarer som flere babyer kan reagere på er bl.a. soya, æg, koffein, hvidløg, stærk mad, skaldyr og nødder.

Det er vigtigt at være tålmodig ved udelukkelsen af bestemte fødevarer ifm. mavekneb og amning, da det kan tage 3 uger eller mere for man mærker virkningen. Det er dog ikke nødvendigt at stoppe med at amme, da det ikke er selve amningen der forårsager kolik efter amning eller at babyen skriger ved amning. Babyer som får modermælkerstatning og flaske kan også få kolik og problemer med maven.

Fødevarer som giver baby for meget luft i maven

At spise en sund og nærende kost er vigtigt i alle tilfælde, hvis man ammer. Men hvis din baby får ondt i maven ved amning, kan det betale sig at se nærmere på kosten for at se om noget af dette kan være årsagen.

Her er nogle generelle tips ift. morens kost og amning:

  • Spis mindst tre måltider om dagen med dertilhørende mellemmåltider – det er bedst at undgå at springe måltider over.
  • Undgå fødevarer eller drikke med koffein som f.eks. chokolade, kaffe, te og nogle andre drikke som f.eks. sodavand.
  • Drik masser af vand hver dag, og hvis du er tørstig drikker du ikke nok.
  • Forsøg at tabe de ekstra baby-kilo langsomt og undgå kalorie-restriktioner.
  • Nogle babyer kan også blive urolige eller skrige ved amning, hvis moren indtager fødevarer som kan føre til ekstra luft i maven som f.eks. broccoli, kål, bønner mv.. Hvis dette er tilfældet kan du i stedet erstatte disse madvarer med andre grøntsager i stedet og samtidig sørge for at der er protein i din kost.
  • Nogle fødevarer kan føre til allergi hos nyfødte, selvom der endnu mangler forskning på dette område. De mest udbredte, problematiske fødevarer i den forbindelse er komælk, æg, gluten og peanuts, så hvis du oplever en reaktion i forbindelse med disse, kan du forsøge at reducere indtagelsen af dem.

Fordelene ved at amme overgår selv en urolig, irritabel baby med kolik, og det kan stadig betale sig at amme, da dette iver mange sundhedsfordele. Det er bare vigtigt at have en daglig kost med masser af vand og en passende mængde af frugt, grøntsager, fuldkorn og proteiner.

Overproduktion af brystmælk

Bestemte madvarer i modermælken behøver ikke at være den eneste mulige årsag til, at din baby græder under amning eller får ondt i maven. En anden mulig årsag er nemlig en overproduktion af brystmælk som gør at mælken flyder for hurtigt når babyen ammes og din baby er derfor nødt til at sluge mælken for hurtigt for at følge med. Dette gør, at din baby ender med at sluge en masse luft. På den måde får din baby for meget luft i maven, og luft som sidder fast i babyens mave og tarme kan føre til mavesmerter.

En løsning på amning og luft i maven kan være at bruge en brystpumpe inden amning for at fjerne noget af modermælken og presset på brystet, så man undgår at modermælken flyder for hurtigt, og at babyen dermed sluger luft. Når mælken begynder at flyde langsommere ud i pumpen, kan man begynde amningen.

Udover dette kan man også gøre brug af tyngdekraften for at sænke den fart brystmælken flyder med. Dette kan gøres ved at amme i en tilbagelænet stilling som f.eks. tilbagelænet i en lænestol eller liggende.

Symptomer på babykolik og amning

En anden årsag til symptomer på kolik efter amning eller at baby får ondt i maven ved amning kan være, hvis der i forbindelse med overproduktion af brystmælk som beskrevet ovenfor, er meget af den lidt tyndere mælk.

Den lidt tyndere mælk som kommer i starten af amning kan der være for meget af i forbindelse med overproducering af mælk. Det betyder, at din baby måske ikke når at få så meget af den tykkere eller fede mælk som kommer efterfølgende, og derfor hovedsageligt bliver mættet af den tyndere mælk som indeholder mere laktose eller mælkesukker. 

Dette skaber en ubalance i sammensætningen af den mælk som babyen får og kan føre til for meget luft i maven, uro i tarmene og dermed kolik symptomer. Hvis dette er tilfældet kan man nøjes med at amme udelukkende fra det ene bryst for at sikre at babyen når til den fede mælk.

Amning og en baby med ondt i maven

Der er altså flere ting man kan se nærmere på, hvis baby år ondt i maven ved amning eller viser symptomer på kolik. Det kan betal sig at se nærmere på morens kost og forsøge at udelukke bestemte fødevarer for at være sikker på, om nogen af disse fører til for meget luft eller mavesmerter hos baby.

Der er også flere faktorer man kan se på i forbindelse med amningen. Hvis man f.eks. har en overproduktion af modermælk, kan mælken flyde for hurtigt, hvilket gør at baby skal spise mælken hurtigere for at kunne følge med, og dermed ender med at sluge for meget luft under amning. Der er flere ting man kan gøre i den forbindelse som f.eks. at pumpe noget af mælken ud inden amning for at lette presset, amme i tilbagelænet stilling så mælken flyder langsommere og sørge for at babyen bøvser af for at komme af med mest mulig luft.

En anden mulig årsag til kolik symptomer under eller efter amning kan være at babyen grundet overproduktion af mælk får for meget af den tynde mælk som flyder i starten af amning. Den tynde mælk indeholder mere laktose eller mælkesukker end den lidt tykkere mælk som kommer efterfølgende.

Hvis man ikke ammer men giver flaske, er der i stedet andre ting, man kan forsøge at ændre på for at mindske luften i babys mave.

Den specifikke årsag til babykolik er ukendt og kan variere, og ovenstående er derfor forskellige mulige ting, man kan undersøge i forbindelse med amningen. Det er vigtigt at huske på, at kolik normalt går over af sig selv omkring 4-5 måneders alderen.