Forstoppelse hos spædbørn

/Forstoppelse hos spædbørn

Generelt om forstoppelse hos spædbørn

Forstoppelse hos spædbørn – hvad er symptomerne, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre ved det?

At have en baby med forstoppelse kan være til stor gene både for spædbarnet med hård mave, men også for forældrene som forsøger at lindre deres babys gråd. I nogle tilfælde kan spædbarns forstoppelse give koliksmerter, hvor babyen, grundet gener fra maven, græder mere end 3 timer per dag, mindst 3 dage om ugen og i mere end 3 uger i træk. 

Mængden af afføring som ophobes i tarmene kan nemlig give mavekneb, og oftest vil det resultere i gråd, når babyen forsøger at komme af med afføring.

Forstoppelse hos babyer under 1 år er et normalt og velkendt fænomen, og i alle tilfælde er det ideelt at kende til symptomerne på forstoppelse, og ikke mindst hvad du selv kan gøre for, at din baby kan slippe af med forstoppelsen.

Hvad er forstoppelse hos spædbørn?

Forstoppelse hos spædbørn er helt enkelt sagt en tilstand, hvor babyen har svært ved at komme af med afføring. Dette fordi afføringen er fastere eller hårdere end normalt, og derfor generer det babyen og gør oftest ondt at komme af med. 

Nogle babyer kan få mindre rifter i endetarmen, og der kan derfor til tider ses blod i afføringen. Der går oftest længere tid mellem afføringerne som kan være hårde eller knoldet.

Hvad er symptomerne på spædbarns forstoppelse?

En baby med forstoppelse vil oftest udvise tydelige symptomer på ubehag eller smerte ved afføring, og de mest almindelige symptomer på forstoppelse hos baby er:

 • Uregelmæssige eller færre afføringer som er svære at komme af med
 • Mavesmerter, koliksmerter eller smertekramper i maven
 • Grædeture
 • Hård og knoldet afføring
 • Ubehag eller smerte ved afføring
 • Vandet afføring (diarré) kan også være et symptom, da kun det flydende formår at passere det hårde afføring/forstoppelsen i tarmen
 • Oppustet mave med luft

Ved forstoppelse hos nyfødte ophober afføringen sig i tarmene, hvilket tvinger tarmen til at udvide sig, og dette kan resultere i mavesmerter hos din baby. Disse symptomer kan altså alle være tegn på forstoppelse hos baby.

En baby har dog fra fødslen svage mavemuskler, så det er normalt hvis en nyfødt har brug for at presse i et stykke tid, før det er muligt at komme af med afføring – dette alene behøver ikke at være et tegn på forstoppelse hos baby.

Antallet af afføringer som en baby generelt har pr. dag varierer også alt efter babyens alder, og afhængigt af hvad babyen spiser. En helt nyfødt baby kan f.eks. godt have uregelmæssige afføringer, og nogle babyer har brug for tid til at finde sit eget afføringsmønster.

Hvorfor opstår spædbarns forstoppelse?

Der kan være mange forskellige årsager til en baby med hård mave eller forstoppelse, men den mest udbredte årsag til at babyer får forstoppelse er, når de begynder at spise fast føde. Hvis din baby udelukkende har levet af modermælk og pludselig begynder at få fast føde, kan det påvirke tarmsystemet og fordøjelsen – men frygt ej, der er flere ting, du kan gøre for at hjælpe din baby godt på vej.

Der kan dog findes flere andre mulige årsager til en baby med forstoppelse end blot overgangen til fast føde:

Baby og forstoppelse – amning:

Da brystmælk er let at fordøje for babyer, er det mindre udbredt, at et barn som ammes får forstoppelse. Dertil giver den naturlige modermælk ofte den nyfødte mange gode bakterier til tarmen som bruges i fordøjelsesprocessen. Afføring hos babyer som ammes er normalt blød og let at komme af med.

 

Baby og forstoppelse – modermælkserstatning:

En baby med hård mave som får modermælkserstatning er mere udbredt. Her ses spædbarns forstoppelse oftere, da modermælkserstatningen kan være hårdere at fordøje. Dette kan derfor være en mulig årsag til forstoppelse hos baby, hvor der hos babyer som får modermælkserstatning oftest også vil være færre afføringer og en tykkere konsistens.

 

Afføringens udseende og regelmæssighed varierer som sagt alt efter babyens alder, og afhængigt af hvad babyen spiser. Her kan du få en idé om, hvordan din babys afføring bør være, uanset om det er en 4 måneders gammel baby med forstoppelse eller en 6 måneders baby med hård mave:

Babys afføring – 4 måneder:

Det er normalt omkring 4 månedersalderen at babyer begyder at have fast føde som en del af kosten. Dette vil føre til oftere og mere regelmæssig afføring, og en afføring som kan ændre farve og form, alt efter hvad babyen har spist.

Ved overgangen til fast føde kan nogle babyer få forstoppelse, da tarmsystemet skal vænne sig til den ændrede kost eller fordi babyen drikker for lidt.

Babys afføring – 6 måneder:

En baby i 6 månedrsalderen som ammes kan have afføring alt fra flere gange om dagen til en gang om ugen, hvor dette stadig vil være inden for normalen. Hos ammende babyer er afføringen oftest blød og gullig. En baby som får modermælkserstatning får dog oftere forstoppelse og bør derfor have afføring hver dag som kan være mere grønlig.

Hvad kan du gøre ved forstoppelse hos spædbørn?

Der er heldigvis flere gode råd til forældre med en baby med forstoppelse. Selvom forstoppelse hos baby kan være bekymrende og frustrerende, er der flere simple råd du kan prøve for at lindre spædbarns forstoppelse.

Kostændringer:

Hvis din baby er begyndt på fast føde og din baby har hård mave, er det værd at afprøve følgende kostændringer:

 • Vand eller frugt juice:

Udover de almindelige måltider kan du forsøge at tilbyd din baby ekstra vand eller en lille mængde frugt juice. Dette kan hjælpe til at blødgøre afføringen. Start med en lille mængde og eksperimenter dig frem med hvor meget din baby har brug for.

 • Baby mad:

Hvis din baby spiser fast føde, kan du prøve at give ærtegrød eller purerede ærter eller svesker. Disse indeholder flere fibre end andre frugter og grøntsager og kan derfor hjælpe til med fordøjelsen. Ellers kan fuldkorn, byg eller flerkorn som også indeholder mange fibre være en mulighed.

Hvis din baby spiser risgrød, kan det være en idé at udskifte dette med f.eks. havregrød, da risgrød kan være årsag til forstoppelse hos nogle børn.

 • Mavemassage:

Du kan forsøge dig frem med forskellige øvelser, som kan hjælpe til med at massere tarmene og få gang i fordøjelsen. En velkendt øvelse er at “cykle” med babyens ben regelmæssigt. Der findes flere øvelser til en baby med forstoppelse som kan hjælpe med at få gang i tarmene.

 • Kontakt lægen:

Det er en god idé at kontakte lægen, hvis din baby har forstoppet mave i længere tid, er irritabel og virker til at have mavesmerter, eller hvis der er blod i afføringen.