Hvad er kolik?

/Hvad er kolik?

Generelt om kolik

De fleste forældre med en baby som ofte skriger eller græder meget vil spørge sig selv: “Har min baby kolik?” og i deres søgen efter en kolik definition forsøge at komme tættere på en mulig årsag til deres babys gråd.

At være forælder til et spædbarn med kolik er hårdt og frustrerende, specielt fordi der endnu ikke findes en anerkendt årsag og behandling, hvorved man ved lægebesøg oftest får at vide, at man skal vente på at spædbarnskoliken går over af sig selv.

Som forælder til en baby med kolik er det svært blot at se på og at vente på bedring, da koliken kan vare i flere måneder og fortsætte helt op til 5 måneders alderen. Spædbarnskolik kan være lige hårdt uanset om baby er 4 uger, om det er 3 måneders kolik, eller om det er en helt nydfødt med kolik. Der er ofte ikke meget hjælp at hente i videnskaben, og de fleste forældre ender med selv at afsøge og at afprøve forskellige løsninger for at lindre deres babys ubehag.

Der findes heller ingen bestemte undersøgelser, der kan fastslå om barnet har kolik, men det kan være rart som forælder at have noget at tage udgangspunkt i, så man kan komme tættere på en afklaring af mulig spædbarnskolik.

Her kan du derfor få et overblik over definitionen af kolik og få en bedre forståelse af, hvad kolik helt præcist er.

Hvornår har min baby kolik?

Nogle af de klassiske symptomer på kolik hos spædbørn er et utrøsteligt barn og daglige skrigeture, oftest 1-2 gange i døgnet omkring samme tidspunkter, hvor kolikanfald tit forekommer sidst på dagen eller om aftenen. Spædbørn med kolik græder ofte i flere timer, og man er endnu ikke helt sikker på, hvad gråden skyldes, selvom flere faktorer peger mod mavesmerter i forbindelse med babykolik – dette ses bl.a. ved at babyen spænder i kroppen, trækker benene op under sig og evt. laver grimasser.

Så et andet tegn på spædbarnskolik kan altså være, at babyen trækker benene op under sig, knytter hænderne og spænder i kroppen under kolikanfald. Spædbarnet har oftest meget luft i maven, hvilket kan ses ved at babyen prutter eller bøvser meget.

Kolik hos spædbørn viser sig altså ved lange skrigeture eller uro hos barnet, som oftest har meget luft i maven. Hvis din baby har skrigeture eller ubehag mere end 3 timer dagligt, kan dette være et tydeligt tegn på spædbarnskolik.

 

Symptomer på kolik hos spædbørn kan være:

  • Meget luft i maven, hvilket ses ved en udspilet mave, mange prutter eller bøvser eller at baby trækker benene op under sig og knytter hænderne i ubehag.
  • Dårlig søvn hvor baby sover uroligt og ofte vågner.
  • Hyppige og langvarige skrigeture – oftest om eftermiddagen eller aftenen.

En konkret definition af kolik

En mere konkret definition af kolik eller spædbarnskolik er, at kolik kan defineres som uforklarlige skrigeture, der starter fra babyen er to-tre uger gammel. Dette er et veludbredt fænomen som normalt kaldes for kolik, som mere direkte forstået betyder “vanskeligheder ved luftpassage i tarmene”.

En officiel, medicinsk definition på kolik er utrøstelig gråd, som forekommer i babyens første tre levemåneder mere end tre dage om ugen og som varer mere end tre timer pr. dag. Hvis din babys adfærd opfylder dette kriterie, og der tilsyneladende ikke kan findes andre årsager til babygråden, tyder meget altså på, at din baby kan være et kolikbarn.

Baby 1 uge - kolik

Spædbarnskolik starter oftest fra to-tre ugers alderen, og det kan derfor være væsentligt at undersøge andre mulige årsager til babyens gråd, selvom spædbarnskolik ikke 100% kan udelukkes. Hvis dette fortsætter indtil 3 måneders alderen, kan chancen for, at det er babykolik være større.

Baby 2 uger - kolik

Det er oftest omkring 2-3 ugers alderen, at babykoliken viser sine første symptomer. Hvis din baby på 2 uger er utrøstelig, har luft i maven og flere timers daglige skrigeture, kan det være værd at undersøge, om dette er begyndende spædbarnskolik.

Baby 3 uger - kolik

Som nævnt ovenfor starter kolik oftest i 2-3 ugers alderen, og hvis din 3 ugers baby viser symptomer på babykolik som varer ved, og hvis dette ikke er enkeltstående tilfælde, kan det være værd at begynde at afsøge mulige løsninger som kan hjælpe din baby med at lindre ubehaget og mindske luften i tarmene.

Baby 4 uger/1 måned - kolik

  • Det er normalt at babykolik kan vare ved helt op til 5 måneders aldren, men koliken kan i nogle tilfælde også aftage inden dette. Hvis din baby på 4 uger pludselig begynder at udvise symptomer på spædbarnskolik, kan det evt. være en mulighed at se på, om du fornyligt har foretaget ændringer i din kost (hvis du ammer), da dette i følge nogle kilder kan være medvirkende årsag til kolik hos babyer. Dette kan f.eks. være krydret eller stærk mad, kål, løg, kaffe eller andre fødevarer, hvor specielt komælk fremhæves som noget, der virker til at påvirke flere spædbørns tarmsystem i en negativ retning.

Så har min baby kolik?

Det kan være svært at fastslå helt præcist, men jo flere af nedenstående punkter, som du kan svare ja til, jo flere symptomer på spædbarnskolik:

    • Skriger eller græder din baby ofte og er utrøstelig flere timer hver dag?
    • Er din baby urolig, har svært ved at falde til ro og spænder i kroppen?
    • Har din baby luft i maven, prutter eller bøvser meget?
    • Trækker din baby benene op under sig, knytter hænderne eller laver grimasser under skrigeturene?
    • Sover din baby uroligt, vågner ofte og græder meget om aftenen?
    • Startede din babys utrøstelige gråd eller skrigeture omkring 2-4 ugers alderen og varer ved?
    • Græder din baby 3-4 timer eller mere dagligt?

Hvad er spædbarnskolik helt præcist?

Man ved endnu ikke helt præcist, hvad kolik hos spædbørn skyldes, og dermed er det også svært at finde en konkret årsag og behandling. Meget tyder på at spædbarnskolik forårsager mavesmerter hos babyen eller såkaldte kolikanfald. Årsagen til dette er ikke fastslået, men i mange tilfælde opleves der meget luft i tarmene, hvorfor det kan tyde på en øget udvikling af luft i tarmsystemet. 

Man kan forsøge at forebygge dette eller lindre bl.a. ved at sørge for at babyen bøvser af ofte og efter måltider, give mælken langsommere, lade barnet sidde op for nemmere at komme af med luft, forsøge at skifte til et andet mærke modersmælkerstatning eller forsøge sig frem med udelukkelse af bestemte fødevarer i moderens kost (hvis babyen ammes) for at se, om dette kan afhjælpe koliken.