Hvornår starter kolik?

/Hvornår starter kolik?

Hvornår starter og stopper kolik?

En baby der skriger, er utrøstelig flere timer om dagen og trætte forældre – babykolik kan være frustrende og udmattende for alle parter. Hvis du er forælder til en baby med kolik, er du måske på udkig efter mere information. Her vil vi komme ind på, hvornår kolik begynder og tilmed besvare noget af det, som de fleste forældre nok ser frem til; “hvornår stopper kolik?”. For selvom der ikke er nogen medicinsk behandling eller fastslået årsag til spædbarnskolik, så er de gode nyheder alligevel, at kolik heldigvis ikke varer forevigt.

Hvornår starter kolik?

De fleste kolikanfald starter, når baby er mellem 2 til 3 uger gammel og topper omkring 6 ugers alderen, hvor mange vil bemærke at koliken er aftagende, men dog fortsat holder ved omkring 10-12 ugers alderen.

Når koliken starter vil det ses som overdrevet gråd eller at baby græder meget og ofte men ellers er sund og rask. Hvis din baby har kolik virker den til at have ubehag, være urolig og det kan også se ud til at babyen har smerter, da mange kolikbørn knytter næverne og trækker benene op til maven.

En baby med kolik har det normalt fint mellem perioderne med gråd, bør spise godt og tage på i vægt – også selvom de har kolik.

Tidspunktet for hvornår kolik starter og stopper kan variere

Ovenstående er dog kun vejledende, og hvornår kolik starter, eller hvornår kolik stopper kan variere fra baby til baby. Andre fortæller om tilfælde af kolik som først stopper ved 4 måneders alderen, hvor nogen i få tilfælde også har oplevet babykolik helt ind til baby er 6 måneder gammel.

Hvis koliken opstår pludseligt og efter 2-3 ugers alderen, kan det være en god idé at se på, hvad der er ændret i babyens omgivelser. Er morens kost ændret (hvis babyen ammes)? Er I begyndt at give jeres baby flaske i liggende position? Der er flere faktorer, man kan tjekke eller forsøge at ændre på for at mindske luft i babyens mave. Forhåbentligt kan man på den måde slippe for at stille spørgsmålet; “hvornår stopper kolik?” og i stedet selv tage hånd om situationen.

Kolik er ufarligt

Uanset er de gode nyheder, at kolik altså på et tidspunkt stopper helt af sig selv, og der er flere ting, som du selv kan gøre for at forsøge at lindre din kolikbabys ubehag og at forbedre situationen. Herudover er babykolik helt ufarligt, og babyer med kolik udvikler sig normalt som alle andre spædbørn.