Koliksmerter hos et barn med ondt i maven

/Koliksmerter hos et barn med ondt i maven

Når et barn har koliksmerter og ondt i maven

Koliksmerter eller symptomer på kolik omtales oftest i forbindelse med babyer eller spædbørn, men voksne kan også opleve koliksmerter.

Kolik hos spædbørn eller børn med ondt i maven og kolikagtige smerter kan have mange forskellige årsager, og symptomerne kan derfor også variere lidt.

Herunder kan du læse mere om koliksmerter hos babyer og voksne samt finde mere information om mulige årsager til børn med ondt i maven.

Koliksmerter hos spædbørn

Normalt græder nyfødte meget og af forskellige årsager, når de forsøger at kommunikere og at udtrykke et behov. Men hvis din nyfødte baby græder mere end normalt og er utrøstelig uden nogen åbenlys årsag, kan din baby have koliksmerter.

Gråden i forbindelse med kolik eller kolikagtige smerter adskiller sig fra almindelig gråd, da babyen ikke nødvendigvis har et specifikt behov som skal dækkes men alligevel er utrøstelig  timevis – gråden i forbindelse med koliksmerter starter oftest om aftenen.

Ca. en femtedel af spædbørn udvikler kolik som defineres som utrøstelig gråd i mere end 3 timer per dag, mindst 3 dage om ugen i mere end 3 måneder.

Ofte mener man at koliksmerter forårsages af for meget luft i maven eller er relateret til fordøjelsesproblemer grundet et umodent tarmsystem. Derfor kan koliksmerter ofte vise sig med følgende symptomer:

 • En udspilet mave
 • Luft i maven og øget mængde af prutter eller bøvser
 • Babyen spænder i kroppen, trækker benene op under sig og knytter næverne under skrigeturene

Da en specifik årsag til kolik ikke er fastslået, mener nogle også, at kolik kan være forårsaget af en babys umodne nervesytem. Et umodent nervesystem kan gøre babyen ekstra følsom overfor lys, lyde eller skiftende temperaturer. Herudover kan koliksmerter evt. også bunde i:

 • baby migræne
 • rygning hos moderen
 • en respons på stress eller ængstelighed i familien

Koliksmerter kan altså have mange forskellige årsager, men de mest udbredte symptomer er utrøstelig gråd og en baby som spænder i kroppen og ofte har meget luft i maven.

Koliksmerter hos voksne

Koliksmerter ses ikke kun hos spædbørn, men kan også vise sig hos voksne som en skarp smerte i tarmsystemet som opstår pludseligt og har tendens til at komme og gå i krampagtige bølger af smerte. Koliksmerter hos voksne kan både være et enkeltstående tilfælde eller stå på over uger, måneder eller år.

Kolikagtige smerter kan oftest lokaliseres til maveområdet som f.eks. tarmsystemet, blæren eller urinrøret som f.eks. i nyrer eller urinlederen.

Her opfatter man koliksmerter som et resultat af muskelsammentrækninger omkring dele af de ovennævnte organer som altså fører til krampagtige koliksmerter. Man skelner generelt mellem tre forskellige typer af kolik hos voksne:

1. Galdestens kolik

Disse koliksmerter er ofte forårsaget af galdesten. Symtomerne vil være en skarp smerte i enten højre side under under brystbenet eller en smerte længere mod midten af maven. Denne form for koliksmerte vil blive stærkere med tiden men varer generelt ikke mere end få timer af gangen.

2. Nyre kolik

Omkring 10 procent af voksne udvikler nyre koliksmerter på et tidspunkt i livet. Dette er en pludselig og intens kolikagtig smerte som kan relateres til nyre- eller urinsten.

Koliksmerten vil komme i bølger og opstå i den side hvor nyre- eller urinstenene befinder sig.

3. Tarmkolik

Koliksmerter i tarmene er en krampagtig smerte som kommer fra tarmsystemet. Disse koliksmerter kan være forårsaget af forstoppelse som gør at mad og væske ikke kan passere, hvor symptomerne bl.a. kan være:

 • problemer med fordøjelsen eller at komme af med luft
 • opkast
 • mangel på appetit
 • mavespændinger

Barn med ondt i maven

Mavepine eller at have et barn med ondt i maven er ikke sjovt og kan være til stor gene for barnet. Nogle af årsagerne til at børn får ondt i maven kan f.eks. være ekstra luft i maven, infektioner, forstoppelse, madallergier eller blindtarmsbetændelse.

Hvis dit barn vedvarende har ondt i maven, er det vigtigt at kontakte lægen. Ved børn med ondt i maven kan det være en idé at give mild smertestillende (tilpasset til barnets alder), opfordre barnet til at drikke masser af vand og at få hvilet sig.

Har du allerede gentagne gange googlet “mit barn har ondt i maven” og søgt efter mulige årsager, kan du altså her finde en liste over forskellige tilstande som kan vise sig som mavepine:

 • For meget luft i maven eller fordøjelsesproblemer (ingen af delene er en alvorlig tilstand) som giver barnet ondt i maven
 • Infektioner (som f.eks. madforgiftning, betændelsestilstand i maven (gastroenteritis), lungebetændelse eller urinvejsinfektion) kan også føre til at børn får ondt i maven
 • Angst eller stress kan forårsage “sommerfugle” i maven som kan vise sig som mavepine
 • Blindtarmsbetændelse eller tarmslyng er en mere alvorlig tilstand og kan vise sig som stærke mavesmerter hos børn
 • Forstoppelse, madallergier eller betændelse i tarmen kan vise sig som en tilbagevendende smerte hos et barn med ondt i maven
 • Menstruationssmerter eller cyster på æggestokkene kan give mavesmerter hos teenage piger
 • Funktionelle mavesmerter kan ses hos børn med et følsomt fordøjelsessystem, hvor selv almindelige tarmbevægelser og fordøjelse kan give et barn ondt i maven

Hvordan føles koliksmerter?

Det vides ikke helt præcist hvordan koliksmerter hos spædbørn føles, men man antager at det kan være forbundet med irritation eller mavesmerter, da babyen, udover at skrige eller græde, ofte spænder i musklerne, trækker benene op under sig og knytter næverne, hvilket kan være tegn på smerter.

Da spædbørn naturligvs endnu ikke kan tale, er det svært at vide præcist hvordan koliksmerter hos babyer udviser sig.

Koliksmerter hos børn eller voksne derimod føles som en skarp, pludselig smerte i maveområdet som kommer i krampagtige bølger eller anfald. Kolikagtige smerter hos voksne stammer fra muskelsammentrækninger omkring dele eller det hele a bestemte organer som f.eks. kan være omkring tarmene, endetarmen, galdeblæren, nyrer eller urinrøret.