Mavekneb eller maveproblemer hos nyfødte

/Mavekneb eller maveproblemer hos nyfødte

Når nyfødte har mavekneb eller maveproblemer

Baby mavekneb eller en baby med maveproblemer er et udbredt problem blandt nyfødte og forekommer hos mindst 20% af babyer i de første få dage eller uger efter fødslen.

Hvis din baby virker irritabel eller til at have mavekneb på bestemte tidspunkter af daagen, kan din baby lide a mavekramper. En baby med mavekneb føler ubehag og sover måske ikke lige så godt som ellers. Her kan du finde mere information om mavekneb hos nyfødte og finde mulige løsninger der kan lindre maveproblemer hos baby.

Hvorfor har min baby mavekneb?

Mavekneb hos nyfødte skyldes ofte kolik, forstoppelse, gastroenteritis (betændelse i mave- og tarmkanalen), luft i maven eller tarmblokering, refluks eller laktoseintolerans. Dette kan alt sammen give et spædbarn mavekneb. 

Andre mulige årsager til en baby med maveproblemer kan være diarré og kvalme som kan forekomme afhængigt af hvilken type maveinfektion eller allergi der forårsager babys mavekneb. Herudover kan en babys mavekneb være forårsaget af mindre infektioner som normalt forsvinder af sig selv efter kort tid eller efter et par dage.

Hvad kan jeg gøre for at afhjælpe min babys mavekneb?

Selvom mavekneb hos babyer normalt ikke er farligt, kan det være frustrerende og stressende at se efter en baby med mavekneb og mavekramper. Som forælder til en nyfødt med mavekneb kan du forsøge dig med følgende metode for at lindre symptomerne på din babys maveproblemer:

Først og fremmest:

  • Noter den relevante information hvis din baby virker til at have ubehag eller er unormalt irritabel. Skriv ned hvornår din babys mavekneb startede, hvor længe baby har mavekneb, om maveproblemer opstår pludseligt eller gradvist forværres.
  • Prøv at læg mærke til om der er nogle faktorer som trigger din babys mavekneb som f.eks. bestemte fødevarer eller forstoppelse.
  • Tilbagevendende mavekneb hos nyfødte med symptomer som høj feber og opkast kan være en alvorlig tilstand.

 

Dernæst:

  • Svøb din baby i et varmt håndklæde for at lindre din babys mavekneb. Det kan også være en god idé at give din baby et varmt bad for at lindre mavekneb hos baby eller at bruge en varmedunk.
  • Gnub eller masser blidt din babys mave for at lindre smerten og ubehaget fra mavekneb. At massere maven hjælper med at få luft ud som ofte forårsager mavekneb hos nyfødte. Derudover kan det hjælpe at bøvse din baby af ofte og specielt efter måltider, hvilket vil reducere luften i babys mave og dermed afhjælpe et spædbarns mavekneb.
  • At svøbe din baby kan også skabe ekstra tryghed og virke beroligende hvis din baby har mavekneb.

 

Øvrige ting du kan gøre for at tage hensyn til din babys mavekneb:

  • Undgå at give din baby alt for fast føde (f.eks. undgå banan og ris), når din baby har mavekneb. Giv ren væske af små omgange og ofte for at din baby holder sig hydreret.
  • Lad din baby hvile sig i en behagelig position indtil din babys maveproblemer er ovre.

En baby med mavekneb om natten

Nyfødte græder generelt meget og sover endnu mere. De fleste nyfødte sover omkring 8-9 timer om dagen og igen omkring 8 timer om natten – bare ikke 8 timer i streg. En nyfødt baby sover ikke igennem hele natten endnu før han eller hun er mindst 3 måneder gammel. Så hvis din baby græder om natten eller ofte vågner er det ikke nødvendigvis fordi din baby har mavekneb om natten.

Gråd er din babys måde at kommunikere på, hvis han eller hun har brug for noget, og defor græder babyer naturligvis også om natten. Hvis din baby græder unormalt meget eller er utrøstelig, kan det være et tegn på at din baby har mavekneb om natten. Hvis din baby ikke er sulten, har en tør ble og din nærhed og omsorg, kan det være noget andet din baby forsøger at fortælle dig, som f.eks. at din baby har mavekneb.