Spædbarnskolik – Årsager, behandling og forebyggelse

/Spædbarnskolik – Årsager, behandling og forebyggelse

Introduktion

Har din baby kolik og skriger og græder af tilsyneladende uforklarlige årsager? At være vidne til et spædbarn med kolik kan være både frustrerende og udmattende, og man bliver desperat efter at finde en mulig årsag og løsning på problemet. 

For hvad er kolik egentlig? Hvorfor opstår det, og hvad kan man gøre ved det? Findes der en kolik behandling? 

Kolik hos spædbørn og babyer har endnu ikke en fastslået, anerkendt årsag eller behandling, men der er flere ting, som du selv kan undersøge nærmere og afprøve for at finde en løsning på baby koliken, reducere luft i maven og dermed forbedre tilstanden hos dit kolik barn.

Hvad er baby kolik eller spædbarnskolik?

Kolik hos spædbørn viser sig ved lange skrigeture eller uro hos barnet, som oftest har meget luft i maven. Hvis din baby har skrigeture eller ubehag mere end 3 timer dagligt, kan dette være tegn på spædbarnskolik.

 

Symptomer på kolik hos spædbørn kan være:

  • Meget luft i maven, hvilket ses ved en udspilet mave, mange prutter eller bøvser eller at baby trækker benene op under sig og knytter hænderne i ubehag.
  • Dårlig søvn hvor baby sover uroligt og ofte vågner.
  • Hyppige og langvarige skrigeture – oftest om eftermiddagen eller aftenen.

Hvornår får børn kolik?

Kolik hos børn eller babyer starter ofte, når baby er 1 måned gammel og kan derfor stå på fra 2 ugers alderen, og ind til babyen fylder 5 måneder. Koliken aftager normalt inden 5 måneders alderen, hvor babyen så får mindre luft i maven.

Hvorfor opstår kollik, og hvad kan man gøre?

Som tidligere nævnt findes der endnu ikke nogen officiel årsag til eller behandling af spædbarnskolik. Der findes dog flere forskellige bud på grunde til at babykolik opstår, hvoraf den mest udbredte årsag nævnes som forstyrrelser i fordøjelseskanalen. Dette kan altså muligvis skyldes bestemte madvarer som babyens tarmsystem reagerer på, hvor det antydes, at komælk kan spille en rolle for mange kolikbørn.

Forskningen har desværre ikke kunnet give et entydigt svar på dette, men det er værd at forsøge sig frem med udelukkelsen af bestemte madvarer som kan påvirke spædbarnets kolik gennem modermælken.

Herudover forsøger mange at mindske luften i maven ved brug af kiropraktor, akkupunktur eller forskellige øvelser som måske kan lindre kolik.

Hvordan undgår man spædbarnskolik?

Det er endnu svært at komme med en entydig forklaring på, hvordan man kan forebygge kolik hos spædbørn. Det kan i følge flere kilder være en god idé at udelukke komælk fra moderens og babyens kost. Hvis du ammer foreslår flere f.eks. at undgå krydret og stærk mad, kaffe, kål, løg og gluten. Der er flere ting, man kan prøve sig frem med og udelukke fra kosten for at se, om det har den ønskede virkning.

Der findes altså ikke en anerkendt kolik behandling, men at have et barn med kolik er hårdt, og man vil oftest være villig til at afprøve flere forskellige løsninger for at lindre babyens ubehag og gråd.

Er kolik farligt?

Spædbarnskolik er ikke farligt, selvom det selvfølgelig er ubehageligt for barnet og udmattende for forældrene. Spædbarnet er normalt sundt og raskt og udvikler sig og tager på som alle andre spædbørn uden kolik.

At have en baby med kolik føles ofte som en lang og hård periode, men det er vigtigt at huske på, at selv uden kolik behandling bliver alle spædbørn raske. Prognosen og fremtiden er derfor god, og baby kolik går over helt af sig selv.

Opsummering - Årsag, behandling og forebyggelse

Da forskningen ind til videre ikke har kunnet fastslå en bestemt årsag til kolik hos babyer, kan årsagen altså være individuel fra barn til barn. Da der heller ikke findes en anerkendt behandling kan det anbefales, at man forsøger sig frem for at finde en mulig løsning på problemet, bl.a. ved udelukkelsen af forskellige madvarer i morens kost, hvis babyen ammes. Dette kan i mange tilfælde give mindre luft i maven og lindre koliken, men det er desværre ikke muligt at give en konkret eller anerkendt behandling af spædbarnskolik. Man kan ligeledes muligvs forebygge kolik ved at undgå bestemte madvarer og komælk, hvis man ammer. Kolik er dog ikke farligt og går over af sig selv – oftest inden 5 måneders alderen.