Urolig baby om aftenen

/Urolig baby om aftenen

Hvorfor er min baby urolig om aftenen?

At blive forælder er noget af det største og mest fantastiske i verden, men bare tanken om en grædende og utrøstelig baby kan give sved på panden og få blodtrykket til at stige. En urolig baby om aftenen eller en baby der græder om aftenen er især stressende for nye forældre som endnu er ved at lære at aflæse deres babys gråd. For hvorfor bliver din baby urolig om aftenen? Og hvad kan I som forældre gøre?

Du har måske allerede hørt om “ulvetimen” eller de typiske sene aftermiddags- og aftentimer, hvor babyer er svære at få til at falde til ro.

For nogle forældre er timerne ekstra lange og virker til aldrig at have en ende. Din baby er med sikkerhed ikke den eneste baby som er urolig om aftenen, og en baby som skriger hver aften eller et uroligt spædbarn ses ofte og er almindeligt udbredt.

Måske du selv overvejer, om det er kolik eller bare en urolig baby? “Min baby græder hver aften” fortæller flere nye forældre og vil naturligvis gerne vide hvorfor det sker, hvornår det går over, og vigtigst af alt: Hvordan får man det til at stoppe?

Potentielle årsager til at din baby urolig om aftenen

Der kan være flere grunde til, at en baby græder meget om aftenen. Generelt søger babyer naturligt ekstra tryghed og nærhed om aftenen og kan derfor have brug for din omsorg. Andre mulige årsager til at en baby skriger om aftenen kan være:

  • Appetitspring: Efterhånden som din baby gennemgår faser, hvor han eller hun vokser mere intenst (normalt omkring 2 til 3 ugers alderen, 6 ugers alderen og omkring 3 måneders alderen), kan de være ekstra sultne og vil måske gerne “klyngeamme” (spise uafbrudt hele aftenen).
  • Langsomt flydende mælk: Selvom mange nye forældre antager at en grædende baby er sulten, er det ikke altid tilfældet. Alligevel ændrer sammensætningen i mælken sig om aftenen og nogle vil opleve at mælken i disse tilfælde flyder langsommere. Dette kan gøre babyen irritabel eller sulten.
  • Luft i maven: Hvis din baby virker oppustet og har problemer med at komme af med luft, kan det være meget ubehageligt og føre til en urolig baby om aftenen.
  • Overtræt baby: Det er en misforståelse, at man kan få sin baby til at sove længere ved at holde den vågen længere. I stedet vil dette blot give en overtræt baby som er meget træt og derfor har svært ved at falde til ro. Dette kan være en af grundende til, at din baby er urolig om aftenen.
  • Overstimuleret baby: En babys nervesystem er ikke fuldt udviklet endnu og er derfor mere følsomt overfor stærk lys, lyde og ændringer i omgivelserne. Det kan f.eks. være lys fra fjernsynet i et mørkt rum o.lign.. Overstimulering vil resultere i en baby der græder meget om aftenen.
  • Kolik: Alle babyer græder, men hvis din baby græder ekstra meget, og du finder ud af, at din baby samlet set græder i 3 timer eller mere per dag, mindst 3 dage om ugen og i mere end 3 uger i streg, så har din baby måske kolik. 

Nogle kalder det også “aften kolik”, set ud fra en baby der skriger hver aften, eller en baby som græder meget om aftenen. Kolik viser sig nemlig ofte i de sene timer på dagen og kan stå på om aftenen eller natten. Der er endnu ingen åbenlys årsag til kolik, men nogle mener, at det i nogle tilfælde kan skyldes for meget luft i maven hos baby, madallergi overfor bestemte madvarer som den ammende mor spiser og derfor bliver en del af modermælken, mens andre skyder skylden på det umodne fordøjelsessystem som kan give baby ondt i maven om aftenen.

Får din baby ondt i maven om aftenen?

Hvis din baby skriger om aftenen og virker til at have ondt i maven om aftenen, kan det være, at din baby har for meget luft i maven. For meget luft i maven og kolik hænger ofte sammen. Babyers fordøjelsessystem er stadig under udvikling, og der kan derfor være problemer med for meget luft i maven, hvilket vil resultere i en utrøstelig baby. Andre årsager til for meget luft i maven kan være:

  • At din baby sluger luft (ved gråd eller under måltider)
  • Problemer med at fordøje en bestemt modermælkserstatning eller bestemte fødevarer
  • Problemer med modermælken ifm. bestemte fødevarer som den ammende mor spiser

Hvad kan du gøre, hvis din baby har ondt i maven om aftenen?

Det kan være en god idé først at snakke med lægen for at udelukke andre tilstande. Hvis du ammer din baby, kan du forsøge dig frem med at udelukke forskellige fødevarer fra din kost for at se om dette lindrer din babys mavesmerter. Hvis din baby får modermælkserstatning er det værd at prøve at skifte til et andet mærke og se om dette løser problemet.

Hvis din baby har forstoppelse og derfor er urolig om aftenen, kan du sørge for at give flere fibre gennem kosten, hvis din baby er startet på fast føde. Ellers er der flere små øvelser og mavemassage som kan hjælpe til med at sætte gang i fordøjelsen.