Om afføring hos nyfødte og afføringsmiddel til baby

/Om afføring hos nyfødte og afføringsmiddel til baby

En nyfødts afføring og afføringsmiddel til baby

Når man bliver forældre er der flere nye ting, man skal vænne sig til og en del af de mange spørgsmål man kan stå med kan omhandle den nyfødtes afføring. For hvad er normal afføring hos et spædbarn? Hvor ofte skal et spædbarn have afføring? Og hvilken farve skal det være?

Man kan tyde mange ting ud fra en nyfødts afføring og afføringen kan også være en indikator for om din baby er sund og rask, så det er ikke uden grund, at mange går op i hvad der lander i bleen.

Et spædbarns afføring kan variere meget både i farver, konsistens, og alt efter hvor ofte der er afføring, hvortil langt det meste stadig opfattes som normalt og sundt. Nogle gange kan det endda være nødvendigt at hjælpe baby af med afføring ved forstoppelse. Her finder du svarene på alle dine spørgsmål om en nyfødts afføring og tips til at hjælpe baby af med afføring, hvis din nyfødte har forstoppelse.

En nyfødts afføring - hvad er normalt?

Da du for første gang skiftede bleen på din nyfødte, bemærkede du måske grønlig, sort afføring? Dette er ofte farven på en nyfødts første afføring som stammer fra en klistrende masse som gradvist har fyldt din babys tarme, mens din baby lå trygt inde i livmoderen. Dette er helt normalt og et godt tegn på, at din babys tarme fungerer, som de skal.

Et stykke tid efter 24 timer af din babys liv vil du, når den første klistrede masse har passeret tarmene, se overgangsafføring som er mere mørkegrøn, gul og flydende. Denne afføring kan også være grumset i konsistensen (specielt hos babyer som ammes). Der kan tilmed være blod i denne afførng hæjest sandsynligt som et resultat af, at din baby under fødslen har slugt noget af dit blod.

Efter 3-4 dage med overgangsafføring vil det hovedsageligt være den type føde diin nyfødte får som afgører farven og konsistensen på afføringen. Det betyder at din nyfødtes afføring kan variere fra dag til dag, hvilket ikke bør være grund til bekymring.

Måske du undrer dig over, hvad der er normalt ifm. en nyfødts afføring? Dette afhænger af om din baby bliver ammet eller får sutteflaske med modermælkserstatning.

Hvis en baby bliver ammet vil den nyfødtes afføring oftest være gult eller sennepsfarvet og konsistensen er ofte flydende eller vandet og kan også være grumset eller grødet.

Hvis en baby får modermælkserstatning vil den nyfødtes afføring normalt være blødmen mere fast end afføringen hos en nyfødt som ammes. Farven på den nyfødtes afføring kan her være alt fra svagt gul til gullig brun, lysebrunt eller brun-grønt.

Babyer som får modermælkserstatning har oftest afføring hver dag, mens der hos babyer som ammes godt kan gå 3-4 dage mellem hver afføring.

Afføringsmiddel til baby - hjælp din baby af med afføring

Din baby kan få forstoppelse og derfor have svært ved at komme af med afføringen selv. Oftest er det babyer som år modermælkserstatning som har større tendens til forstoppelse, mens babyer som begynder på fast føde også kan komme ud for dette, når maven skal vænne sig til en ny kost.

En baby med forstoppelse kan være generet og få ondt i maven, og det kan som forælder være frustrerende og stressende at være vidne til. Oftest bør man kontakte lægen for at fastslå årsagen til forstoppelse og en mulig behandling, selvom der også er flere ting du selv kan prøve dig frem med derhjemme.


Din baby har måske forstoppelse eller brug for hjælp til at komme af med afføring hvis han eller hun har:

  • Hård eller knoldet afføring
  • Svært ved at komme af med afføringen som forårsager at den nyfødte spænder i kroppen eller græder
  • Uregelmæssige eller færre afføringer

Afføringsmiddel til baby

Ved forstoppelse kan der i samarbejde med lægen gives afføringsmiddel for at hjælpe baby af med afføring. Der findes afføringsmiddel til babyer og små børn på mellem 0-2 år som effektivt kan hjælpe med tømning af tarmen.

Afføringsmiddel til baby begynder normalt at virke efter 6-8 timer, men den fulde effekt af dette ses dog først efter 2-3 dage, hvor man vil opleve flere diarré-lignende afføringer. Dette er en effektiv måde at hjælpe din baby af med afføring på, men afføringsmiddel til baby bør dog altid kun gives i samarbejde med en læge.

Hvad kan du selv gøre for at hjælpe din baby af med afføring?

Forstoppelse ses sjældent hos helt nyfødte, men opstår oftest når babyen begynder på fast føde. Hvis din baby virker til at have forstoppelse, kan du overveje at implementere følgende ændringer i kosten:

  • Vand eller frugtjuice: Tilbyd din baby en lille mængde vand eller en daglig portion af 100% æble, sveske eller pære juce udover de almindelige måltider. Disse former for juice kan fungere som et afføringsmiddel til baby, og det er derfor en idé at starte forsigtigt ud med omkring 60-120 mililiter pr. dag.
  • Babymad: Hvis din baby er startet på fast føde, kan du prøve at give ærte- eller sveskegrød, da dette indeholder flere fibre end andre frugter og grøntsager. Tilbyd fuldkorn eller flerkorn i kosten som også indeholder en stor mængde fibre og kan hjælpe med at sætte gang i fordøjelsen.

Udover at ændre på dn babys kost kan det  stedet for at give afføringsmiddel til baby være en idé at prøve med forskellige øvelser eller en blid mavemassage for at sætte gang i fordøjelsen og at hjælpe baby af med afføring. Dette kan f.eks. Være at “cykle” med din babys ben, mens han eller hun ligger på ryggen, da dette vil massere tarmene og stimulere til en bedre fordøjelse.