D-dråber og mavekneb

/D-dråber og mavekneb

Hvor kan man købe D-dråber?

D-dråber kan med fordel købes på internettet, hvor de ofte er billigere end i de fysiske butikker. Vi anbefaler D-dråberne nedenfor, som forhandles af danske webshops:

Generelt om D-dråber og mavekneb

Sundhedsstyrelsen anbefaler at små børn fra 2 ugers alderen og helt op til 2 år får et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram. D-vitamin har indflydelse på barnets udvikling, og derfor er det vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og give d-dråber til sin nyfødte.

Men hvad gør du, hvis du har en mistanke om, at D-dråberne giver din baby mavekneb? Nogle familier oplever, at deres baby får ondt i maven efter at have fået D-dråber. Dette kan være til stor gene, hvor nogle forældre oplever, at babyen græder i tiden efter D-dråberne er givet, trækker benene op under sig og virker til at have ondt.

D-dråber og mavekneb er et dilemma for disse forældre, da det på det kraftigste anbefales at give sit barn D-vitamin tilskud for at støtte op om en sund udvikling og på den anden side åbenlyst generer barnet og giver mavekneb. Findes der en alternativ løsning, og hvad skal man som forælder stille op?

Hvad er D-dråber?

D-dråber er et D-vitamin kosttilskud til babyer, hvor D-vitaminet er opløst i olie som oftest er f.eks. kokosolie eller jordnøddeolie. D-dråber købes på apoteket og gives efter anbefaling af sundhedsstyrelsen til babyer fra 2 ugers alderen, da D-vitamin er vigtigt for knogleopbygningen og immunforsvaret.

Giver D-dråber mavekneb?

Nogle forældre oplever som nævnt at baby får mavekneb af D-dråber, men der er iflg. Sundhedsstyrelsen ingen videnskabelig evidens for, at D-dråber kan give mavekneb.

Men hvis din baby gentagne gange får mavekneb efter at have fået D-dråber, er det oplagt at se nærmere på, hvad der kan forårsage mavekneb hos din baby. Nogle mener at typen af olie som D-vitaminet er opløst i kan give babyen problemer med maven og mavekneb. Her omtales kokosolie eller jordnøddeolie oftest som synderen, hvorfor det kan være en idé at forsøge sig med andre D-dråber på markedet for at se, om dette stopper din babys mavekneb.

I tilfælde af at det er typen af olie i D-dråberne som giver baby mavekneb, er det værd i stedet at se efter D-dråber med f.eks. solsikkeolie eller olivenolie, da dette skulle være mere skånsomt ved en baby mave.

Udover typen af olie kan f.eks. en overdosis af D-vitamin også forårsage mavekneb. Det er vigtigt at babyer ikke får mere end den anbefalede dosis af D-vitamin, hvilket emballagen er designet til at sikre ved kun at frigive 1 dråbe af gangen. 

D-dråber og mavekneb kan derfor godt have en sammenhæng, hvis den anbefalede daglige dosis overskrides, hvilket der, med den lave vægt en nyfødt baby har, ikke skal meget til for – følg derfor nøje anvisningerne på D-dråberne.

For stor en mængde af D-vitamin kan føre til kvalme og opkast, mistet appetit, øget tørst, forstoppelse og mavesmerter. Heudover kan en overdosis af D-vitamin tilmed forårsage skade på nyrerne. D-vitamin i en passende dosis er dog nødvendigt for en babys udvikling for at støtte op om knogleudviklingen og undgå problemer med knoglerne som f.eks. tynde, bløde og misformede knogler.

Derfor anbefales det ikke at stoppe helt med D-dråber til din baby, selvom din baby får mavekneb, men der er i stedet andre ting du kan forsøge dig frem med.

D-dråber og mavekneb - hvad kan du gøre?

Først og fremmest skal du sikre dig, at din baby får den passende dosis af D-vitamin ved nøje at følge instruktionerne bag på pakken. Hvis din baby fortsat får mavekneb af D-dråberne kan du prøve at skifte til en anden form for D-dråber som ikke indeholder kokosolie, men i stedet D-dråber med f.eks. olivenolie eller solsikkeolie som normalt er mere skånsomt for en babys mave.

Du kan afprøve de nye D-dråber i en uges tid, for at se om din babys mavekneb forsvinder eller lindres. Nogle forældre er lykkedes med at lindre eller afhjælpe deres babys koliksymptomer eller mavkneb ved skift af D-dråber, så det er værd at forsøge sig med.