Gripe water

/Gripe water

Hvor kan man købe gripe water?

Gripe water er vanskeligt at opstøve i Danmark, men det kan købes på amazon.com (affiliate-links):

Gripe water mod kolik - hvad er det, og virker det?

Kolik, for meget luft i din nyfødte babys mave eller andre mave problemer kan føre til ubehag hos din baby og sende jer som forældre på ekstra arbejde. Disse situationer forekommer ofte, da nyfødte og babyers fordøjelsessystem endnu er umodent og skal vænne sig til forskellige ting. Da der ikke findes nogen officiel løsning eller behandling mod kolik, bliver forældre ofte desperate i søgen efter en løsning, der kan lindre deres babys ubehag, og nogle falder måske over eller får anbefalet at afprøve gripe water som en mulig løsning.

Men hvad er gripe water helt præcist, er det sikkert at bruge til din baby, og virker det mod luft i maven?

Hvad er gripe water?

Gripe water kaldes på dansk også for kolikvand. Gripe water er en flydende væske som består af natriumbicarbonat (natron) og forskellige urter, som f.eks. kan være kamille, ingefær, dild, citronmelisse, fennikel, pebermynte o.lign.. Ingredienserne kan variere lidt fra opskrift til opskrift, men gripe water består altid af natrium og forskellige urter.

Udover at have et ry for at hjælpe mod smerter fra luft i maven og generelle maveproblemer, bruger nogle det også mod hikke, smerter fra nye tænder som er på vej og endda mod kolik. Gripe water siges derfor at kunne hjælpe mod flere veludbredte baby gener, men virker gripe water rent faktisk?

Flere forældre verden over sværger til gripe water for at lindre deres babys ubehag, men der er endnu ikke noget bevis for at gripe water rent faktisk hjælper mod maveproblemer.

Mange mener, at nogle af ingredienserne i gripe water er gode til at hjælpe med at reducere luften i babys mave, f.eks. dild, fennikel og ingefær – dette menes at kunne mindske luften og ubehaget i maven. Da flere mener at gripe water er effektivt mod for meget luft i maven, kan gripe water derfor også i nogle tilfælde være effektivt mod kolik. Andre tror at gripe water kun er effektivt til at berolige urolige babyer fordi det smager sødt.

Er gripe water sikkert at bruge til en baby?

Førhen indholdte gripe water alkohol for at gøre babyen mere afslappet, men da man nu ved, at dette er skadeligt for babyer, har man fjernet alkoholen. Eksperter på området forstår ikke fuldt ud, hvordan gripe water virker ift. at berolige urolige maver, selvom man tror at urte-ingredienserne kan hjælpe med at reducere luft og ubehag i maven.

På baggrund af en undersøgelse fra WHO anbefales det ikke at give f.eks. urtete til børn under 3 år, da dette kan påvirke leveren – man skal generelt være varsom med at give sin nyfødte andet end modermælk. På baggrund af undersøgelsen fra WHO fraråder fødevarestyrelsen altså at give urtete eller te generelt til børn under 3 år, og man bør derfor være varsom med at gøre brug af gripe water som indeholder flere forskellige urter.

Der er ingen dokumenteret eller kendt effekt af gripe water, og heller ingen studier som klarlægger, om gripe water kan have nogen bivirkninger.

Anbefalede produkter

Du kan købe gripe water her (affiliate-links):