Baby sukkervand – hvad er det? Er det sikkert at give til baby?

/Baby sukkervand – hvad er det? Er det sikkert at give til baby?
Sukkervand til babyer er effektivt mod kolik

Sukkervand kan i nogle tilfælde lindre kolik hos babyer

Anbefalede produkter

Udover sukkervand, anbefaler vi følgende produkter mod kolik:

Hvad er sukkervand til babyer?

Sukkervand bruges ofte til babyer med et smertelindrende formål. Undersøgelser har vist, at den søde smag af sukker virker smertelindrende på babyer og er derfor blevet brugt til helt små babyer f.eks. under mindre procedurer som vaccinationer mv.

Sukkervand til baby laves ved at opløse almindeligt sukker i vand og er mere udbredt i nogle kulturer end andre. Sukkervand til baby er dog ikke helt ufarligt at bruge, og det frarådes selv at give sukkervand til sin baby derhjemme – specielt hvis din baby er yngre end 6 måneder.

Læs med her for mere information om, hvordan sukkervand virker, hvilke risici der er ved sukkervand til baby, og om dette kan have en effekt på kolik og forstoppelse.

Hvordan virker sukkervand?

Et studie har vist, at babyer som var op til 1 år gamle græd mindre og muligvis har følt mindre smerte efter at have fået sukkervand forud for en vaccination. Man tror at den søde smag har en beroligende effekt, og at det på den måde virker bedøvende. Sukkervand hjalp altså til at distrahere babyen fra smerten sammenlignet med de andre babyer som ikke fik sukkervand i den givne situation.

Der mangler endnu mere forskning for at kunne sige mere præcist, hvordan sukkervand til baby virker, og hvilken dosis der er den mest optimale. Hvis man i stedet for at give sukkervand til baby har mulighed for at amme eller at give sutteflaske, kan dette i de fleste tilfælde være mere effektivt som smertelindring.

Hvad er fordelene ved at give sukkervand til baby?

Der er flere årsager til brug af sukkervand og brugen af sukkervand og blandingsforholdet af baby sukkervand varierer let, hvor det gennemgående formål dog virker til at være smertelindring.

De mest udbredte fordele som man mener at kunne opnå med sukkervand til baby er:

 

1.Smertelindring: Sukkervand bruges også i medicinske sammenhænge, hvor sterilt sukkervand kan gives til babyer på hospitalet som smertelindring forud for procedurer som f.eks. vaccination. Sukkervandet har normalt virkning allerede 10 sekunder efter, det er givet og giver moderat smertelindring hos børn under 1 år.

 

2. Lindring af urolig mave: I nogle tilfælde bruges sukkervand til en baby med ondt i maven eller urolig mave som en alternativ hjemmeløsning for at give ekstra væske til babyer med dårlig mave. Her bruger nogle forældre en blanding af sukker og en lille smule salt opløst i vand.

 

3. Kan lindre forstoppelse: Forstoppelse hos nyfødte er almindeligt udbredt blandt babyer som får modermælkserstatning eller babyer som ammes og begynder at overgå til fast føde. I begge tilfælde bruges sukkervand nogle gange til at lindre forstoppelsen, da man tror at sukkeret trækker vand ind i tarmene og dermed blødgører afføringen. Der er dog ingen kliniske studier som understøtter dette, og ved forstoppelse bør man altid opsøge egen læge.

 

4. Mod hikke: I nogle kulturer bruges sukkervand til babyer, da man tror på, at det hjælper mod hikke hos baby. Der er dog heller ingen kliniske studier som understøtter dette.

 

5. Mod kolik og luft i maven: Nogle mener også at sukkervand til baby kan hjælpe mod kolik og luft i maven, hvilket der endnu heller ingen beviser er for. Om det i stedet er den smertelindrende effekt, eller om det kan tænkes at berolige maven kan ikke siges med sikkerhed.

Der kan altså være flere formål med at give sukkervand til baby, men den mest udbredte og alment kendte er som sagt smertelindring. Det er også med dette formål at sukkervand gives til babyer på nogle hospitaler, hvor det igen er vigtigt at understrege, at det ikke anbefales selv at give baby sukkervand derhjemme.

Er sukkervand sikkert at bruge?

Hvis sukkervand ikke administreres korrekt, kan det have alvorlige bivirkninger, hvorfor det udelukkende anbefales at give sukkervand til sin baby efter aftale med sunhedspersonale. 

Om sukkervand til din baby er nødvendigt, og hvor meget sukkervand baby må få bør altså aftales med en professionel, og oftest administreres sukkervand til nyfødte kun på hospitaler.

Hvis blandingsforholdet af baby sukkervand ikke er korrekt, eller hvis babyen får for meget rent vand, kan det føre til en ubalance i elektrolytterne hos den nyfødte baby. En sådan ubalance kan i nogle tilfælde føre til anfald eller slagtilfælde.

WHO (World Health Organization) anbefaler helt at undgå at give vand til babyer som er under 6 måneder gamle, hvorfor brugen af sukkervand til babyer også bør undgås.

Hvis kroppen får for meget vand opløser det mængden af sodium som kan skabe ubalance i elektrolytterne. Symptomerne på dette kan være hævelser i huden og anfald, hvilket i værste fald kan forårsage, at barnet ender i koma.

Der er flere årsager til at undgå brugen af sukkervand til din baby – også selvom vand langsomt kan introduceres til din baby, når den er over 6 måneder gammel. Her er en oversigt over andre mulige bivirkninger ved baby sukkervand:

1. Mindsker appetiten: Sukkervand som man selv tilbereder derhjemme kan have et højt indhold af sukker. Et for højt indhold af sukker kan i nogle tilfælde reducere babyens appetit og indtag af modermælk eller modermælkserstatning, hvilket kan påvirke babyens vækst og udvikling.


2. Ubalance i elektrolytter: Indtag af for meget sukkervand hos baby kan føre til en ubalance i elektrolytterne. Dette kan, som beskrevet ovenfor, føre til vandforgiftning og i værste fald forårsage anfald hos babyen.


3. Kan udvikle en præference for søde sager: Regelmæssig indtagelse af sukkervand hos en baby kan medføre, at der udvikles en præference for sød mad – herudover tilfører sukkervand ingen næring til baby.


4. Andre mulige helbredsrisici: For meget brug af sukkervand kan udsætte din baby for øget risiko for overvægt, huller i tænderne, diabetes, hjertesygdomme og fedtleversygdom. Disse faktorer er specielt relevante ved børn som får modermælkserstatning, da mange typer af modermælkserstatning i forvejen indeholder sukker.

Andre mindre bivirkninger ved sukkervand til baby kan være gylpen, dårlig mave og mindsket appetit.

Hvordan laver man sukkervand?

Opskriften på sukkervand til baby kan variere lidt, og det samme når det kommer til, hvor meget sukkervand baby må få. Hvor meget sukkervand baby må få afhænger nemlig også af babyens alder.

En generel opskrift på baby sukkervand er:

  • 1 deciliter almindeligt vand (kogt)
  • 1 tsk sukker

Lad det kogte vand køle af indtil det kun er lunkent. Tilføj 1 tsk sukker til en deciliter af vandet, hvorefter sukkeret grundigt opløses i vandet.