Har din baby luft i maven?

/Har din baby luft i maven?

Generelt om luft i maven hos babyer

Har din baby luft i maven? Et spædbarn med luft i maven er helt normalt og forekommer ofte, da spædbørns fordøjelsessystem endnu er umodent. Men hvad kan du gøre, hvis din baby har meget luft i maven, eller hvis baby har luft i maven om natten og skriger? Findes der et middel mod luft i maven hos baby?

Her kan du finde ud af, om din baby har luft i maven, hvordan du kan lindre spædbarnets mavekneb, og hvilke madvarer der kan give din baby luft i maven, hvis du ammer.

Hvorfor har min baby luft i maven?

Hvis din baby er oppustet eller har meget luft i maven, vil du nok lægge mærke til at han prutter ekstra for at slippe af med luft og virker til at have det bedre efterfølgende. Problemer med luft i maven hos en baby starter ofte med det samme hos nyfødte, eller når babyen er få uger gammel. Heldigvis vokser langt de fleste spædbørn fra dette når de er mellem 4 til 6 måneder gamle, selvom det hos nogle babyer kan vare længere.

Spædbørn har ofte luft i maven fordi de har et umodent fordøjelsessystem og evt. sluger luft, når de spiser. Nogle babyer kan være overfølsomme for bestemte madvarer i den ammende mors kost eller bestemte ingredienser i en modermælkserstatning.

Tegn og symptomer på at baby har meget luft i maven

Alle babyer prutter selvfølgelig eller har luft i maven sommetider. Men hvis din baby har mere luft i maven end normalt udviser den ofte disse symptomer:

  • Din baby græder meget og er irritabel i 1 time eller mere i løbet af dagen.
  • Din baby virker utilfreds det meste af tiden.
  • Din baby sover eller spiser ikke særlig godt.
  • Din baby bliver rød i hovedet, når han græder og virker til at være i smerte.
  • Din baby vrider sig, viser ubehag og trækker benene op under sig.

Men hvorfor får min baby luft i maven?

Der kan være flere forskellige grunde til, at et spædbarn har luft i maven. Hvis din baby har meget luft i maven kan nogle af nedenstående årsager være en mulighed:

  • Din baby sluger luft under måltider eller gråd. 
  • Et underudviklet eller umodent fordøjelsessystem
  • Overfølsomhed over for bestemte ingredienser eller madvarer i morens kost

Næsten alle babyer har lidt ekstra luft i maven, og det er helt normalt. Men nogle babyer får så meget luft i maven, at det er generende for dem, og hvor det kan være ubehageligt. Oftest er årsagen at baby sluger luft under måltider f.eks. når babyen sutter på sutteflaske og derfor sluger luft som ender i fordøjelsessystemet. Hvis din baby har meget luft i maven, behøver det ikke nødvendigvis at betyde, at noget er galt, selvom det kan være generende.

Flere årsager til at babyer kan få for meget luft i maven:

Sluger luft

Spædbørn kan sluge luft hvis de f.eks. sutter forkert på brystet, eller hvis de får sutteflaske i bestemte positioner. De kan også sluge luft ved bare at pludre eller “snakke” meget.

Overdrevet gråd

Babyer sluger ofte luft, når de græder. Hvis dette er grunden til at de sluger luft, kan du oftest høre dem prutte meget efter at have grædt. Det kan derfor være svært for nogen at afgøre om babyen græder pga. for meget luft i maven, eller om babyen får meget luft i maven pga. gråden.

Mindre fordøjelses problemer

Babyer kan få luft i maven ved forstoppelse. I meget få tilfælde kan en baby med luft i maven være et symptom på problemer med tarmsystemet som f.eks. refluks. Hvis din baby ofte har meget luft i maven, kan du snakke med en læge for afklaring.

Et umodent fordøjelsessystem

Babyens krop er ved at lære, hvordan maden skal fordøjes, og derfor får babyer ofte mere luft i maven end ældre børn eller voksne.

Nye madvarer

Hvis moren har ændret kost, kan babyens tarmsystem reagere på dette. Hos ældre babyer som er begyndt på fast føde, kan nye madvarer også forårsage luft i maven. For nogle babyer kan ekstra luft i maven være et tegn på overfølsomhed for en madvare.

.

Baby har luft i maven om natten eller skriger, når det skal sove

For meget luft i maven kan være generende, specielt hvis din baby har luft i maven om natten, eller hvis dit barn derfor skriger, når det skal sove. Så hvad kan du selv gøre for at hjælpe din baby bedst muligt? 

Der er flere ting man kan prøve for at hjælpe sin baby af med overskydende luft i maven. Du kan prøve nogle af disse ting for at forebygge eller lindre smerten fra for meget luft i maven:

Tjek spise positionen. Det kan være en god idé at prøve at holde babyens hoved højere end maven, når du ammer eller giver sutteflaske. På den måde falder mælken ned i bunden af maven, hvor luften så vil være i toppen, så babyen på den måde nemmere kan bøvse den ekstra luft ud. Vend flasken let opad, så du undgår luftbobler i tippen af sutteflasken.

Bøvs din baby af. Dette er en af de nemmeste måder at hjælpe din baby af med luft i maven på. Sikr dig, at din baby bøvser af efter at have spist. Hvis din baby ikke kan bøvse med det samme, kan du lægge din baby på ryggen i nogle minutter, og derefter prøve igen – dette hjælper hvis din baby har for meget luft i maven.

Skift udstyr. Hvis din baby får flaske, kan du skifte til en mam anti kolik sutteflake. Dette gør at baby spiser langsommere og sluger mindre luft.

Masser det ud. Der er flere øvelser, du kan lave for at hjælpe din baby af med for meget luft i maven. Masser din baby blidt, cykl med benene mens baby ligger på ryggen (masserer tarmene) eller læg dem på maven. Et varmt bad kan også hjælpe med at slippe af med ekstra luft i maven.

Spædbarnskolik og luft i maven

Nogle mener at en af årsagerne til babykolik kan være for meget luft i maven hos baby. Nogle af de klassiske symptomer på kolik hos spædbørn er et utrøsteligt barn og daglige skrigeture, oftest 1-2 gange i døgnet omkring samme tidspunkter, hvor kolikanfald tit forekommer sidst på dagen eller om aftenen. Spædbørn med kolik græder ofte i flere timer, og man er endnu ikke helt sikker på, hvad gråden skyldes, selvom flere faktorer peger mod mavesmerter i forbindelse med babykolik – dette ses bl.a. ved at babyen spænder i kroppen, trækker benene op under sig og evt. laver grimasser.

Så et tegn på spædbarnskolik kan altså være, at babyen trækker benene op under sig, knytter hænderne og spænder i kroppen under kolikanfald. Spædbarnet har oftest meget luft i maven, hvilket kan ses ved at babyen prutter eller bøvser meget. Din baby har ikke nødvendigvis kolik, fordi den har meget luft i maven, men hvis din baby er så generet af luft i maven at den græder eller skriger flere timer om dagen, kan dette være et tegn på spædbarnskolik.

Kolik er defineret som utrøstelig gråd, som forekommer i babyens første tre levemåneder mere end tre dage om ugen og som varer mere end tre timer pr. dag. Hvis din babys adfærd opfylder dette kriterie, og der tilsyneladende ikke kan findes andre årsager til babygråden, tyder meget altså på, at din baby kan være et kolikbarn.